Pijn komt meestal voor bij een weefselbeschadiging en vormt zo een waarschuwing voor deze gebeurtenis. Onder emotionele gebeurtenissen wordt de pijn ook wel eens niet of veel later gevoeld, zoals voetballers wel overkomt. Soms weten we niet waardoor pijn optreedt zoals bij hoofdpijn en sommige vormen van rugpijn. Pijnprikkels door weefselbeschadiging treden op in zogenoemde nociceptoren, dit zijn cellen die pijnprikkels doorgeven naar de hersenen. Deze nociceptoren bevinden zich in het gehele lichaam, behalve in de hersenen zelf, die dan ook ongevoelig zijn pijnstillers kopen. Deze pijn noemt men nocigene pijn. Daarnaast kan er iets mis zijn met de aanvoerende zenuwvezels naar het ruggenmerg en de hersenen toe. De pijn die dan ontstaat wordt wel neurogene pijn genoemd, maar meestal neuropathische pijn.

Acute pijn, dus als waarschuwingssignaal, gaat meestal over als de beschadiging zich herstelt. Helaas gaan nogal wat aandoeningen gepaard met chronische pijn, dus pijn die blijft en waarvan men veel hinder ondervindt in het dagelijks leven. Deels is dit nocigene pijn, zoals bij slijtage van gewrichten, maar vaak betreft het neuropathische pijn. Over deze neuropathische pijn, die vaak zo moeilijk te begrijpen is, gaat deze informatie.

De term neuropathische pijn, beter bekend als zenuwpijn omvat een groot aantal verschillende types pijn, elk met een eigen oorsprong en een eigen pijnpatroon. Bovendien is er vaak sprake van pijn meerdere verschijnselen. Het is dus logisch dat ook de behandeling per patiënt (vaak) verschilt. De kenmerkende klachten en verschijnselen hangen samen met de oorzaak van de pijn. Daarom is het vaak zo moeilijk om er iets over te weten te komen.

 

Oorzaak van neuropathische pijn

Omdat de oorsprong van neuropathische pijn bij verschillende mensen ook vaak anders is, worden hier een paar voorbeelden gegeven.

  1. Druk op een zenuw of ingroei in een zenuw

Voorbeelden van druk op een zenuw zijn een hernia(dit is een uitstulping) van een tussenwervelschijf op een zenuw of een gebroken rib tegen een tussenribszenuw aan. Pijn als gevolg van druk op een zenuw wordt vaak een neuralgie genoemd en ontstaat vaak plotseling. Hoewel de oorzaak niet precies bekend is wordt de trigeminusneuralgie, dit is pijnstillers een bepaald soort aangezichtspijn, beschouwd als veroorzaakt door druk op een zenuw. Patiënten met een trigeminusneuralgie hebben last van hevige kortdurende pijnscheuten in een bepaald gedeelte van het aangezicht.

  1. Beschadiging van een zenuw

Een beschadiging van het zenuwstelsel kan zenuwpijn veroorzaken, ook wel neuropathische pijn genoemd. Neuropathische pijn kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder:

- een directe beschadiging (b.v. een ongeval) of een 

operatie,

- een ziekte (b.v. suikerziekte, multiple sclerose),

- bepaalde stoffen (alcohol, sommige middelen tegen 

kanker),

- een infectie van een zenuwwortel (b.v. gordelroos),

- een bloeding in het ruggenmerg of de hersenen.

Neuropathische pijn ontstaat vaak sluipend. In het geval van een operatie kan de pijn kort na of binnen enkele maanden na de operatie, ontstaan.

Meer informatie over neuropathische pijn en de ziektebeelden waarbij neuropathische pijn kunnen optreden alsook waar u pijnstillers kopen kan, vindt u op